Föreningen Norden Gävle år för år

Föreningen Norden Gävle har en lång historia. Föreningen föddes i mellankrigstiden och fick sedan efterföljare i bland annat Hudiksvall och Söderhamn under andra världskriget.

gavle-murenskabadhusetFöreningen Norden Gävle har därmed levt genom många skiften, växlingar och förändringar i nordiskt samarbete.

I kronologin nedan har vi börjat sammanfatta avdelningens historia.

1927 Föreningen Norden Gävle bildas som den första Nordenavdelningen i Gävleborgs län.

1939 Föreningen Norden Hudiksvall bildas den 5 oktober 1939, när andra världskriget har börjat, Europa står i brand och Finland står på tröskeln till vinterkriget mot Sovjetunionen.

1944 Föreningen Norden Söderhamn bildades 21 februari 1944, när världskriget går mot sitt slut. Senare får Bollnäs och Ljusdal egna avdelningar. Steg för steg går de tre avdelningarna ihop med Föreningen Norden Hudiksvall, som 2014 byter namn till Föreningen Norden Hudiksvall-Hälsingland.

Foto: Gävle kommun

Sidan uppdaterad 13 oktober 2016